Druk de kostprijs van uw bouwproject

De kostprijs van uw bouwproject, met verbetering van de kwaliteit, op het laagst mogelijke niveau brengen‘; dat is het doel van dit programma.

In veel organisaties komt de kostprijs tot stand door een veelvoud van keuzes. Deze keuzes zijn soms helder voor de persoon die de keuzes maakt, met zijn kennis en ervaring. Even zo vaak worden keuzes gemaakt, zonder dat er meerdere opties bekend zijn of dat de moeite genomen is er naar te kijken.

De kostprijs komt tevens tot stand doordat bepaalde mensen in de organisatie, bepaalde belangen hebben. Deze belangen zijn soms strijdig met de gewenste kostprijs, hoe vreemd het ook klinkt. Anderzijds overzien veel mensen de gevolgen van hun keuzes niet, omdat een ander deel van de kosten zich ver buiten hun gezichtsveld voordoen.

 

Wat levert dit programma op?

Enerzijds levert dit programma inzicht op, hoe voor bepaalde onderdelen de kostprijs tot stand is gekomen. Van ‘kop tot staart’. Deze informatie wordt gedeeld met de belanghebbenden om helder te maken hoe het gehele proces van kosten er in de praktijk uit ziet.

Anderzijds proberen we inzicht te krijgen in de motieven voor bepaalde afwegingen en alternatieven. We bekijken, onderzoeken en bespreken de mogelijke effecten van andere keuzes en proberen deze in de praktijk op waarde in te schatten.

Dit inzicht en de vervolgacties moeten resulteren in;

 • Een verbetering van de kwaliteit; alles moet ‘in één keer goed’
 • Een structurele verlaging van de kostprijs
 • Met als resultaat; meer commerciële slagkracht in de markt

 

“10% kostprijsverlaging was mijn doel. Nu kan ik een positieve marge maken op mijn projecten!”

Druk de kostprijs van uw bouwproject

Wat krijgt aandacht?

De samenstelling van de inhoud wordt mede door de deelnemers bepaald. Het gaat om toepassing en verbetering van hun praktijk. In dit programma streven we continu naar zaken waar het verschil gemaakt kan worden. Verbeteringen in de marge krijgen veel minder aandacht dan substantiële problemen of kansen.

 • Deelnemers leren resultaat te borgen en te communiceren
 • De creativiteit van de deelnemers wordt geactiveerd
 • Kostprijsverlagingen meer dan 20% zijn geen uitzondering

Samen brengen we structurele vormen van verspilling in beeld, onderzoeken alternatieve varianten en mogelijkheden. De aanpak is gebaseerd op onderdelen uit de LEAN en inkoop theorieën, maar bovenal gevoed door motivatie.

“Als binnen een bouwbedrijf geen terugkoppeling plaatsvindt van de bouwplaats naar de calculator, dan ben je niet aan het verbeteren!”

Voor wie is dit programma?

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor bouwbedrijven en hun projectpartners die de kostprijs structureel willen verlagen, met behoud of toename van kwaliteit.

Met name zijn bij dit programma betrokken;

 • De calculator
 • De projectleider
 • De uitvoerder
 • De werkvoorbereider / inkoper
 • Ketenpartners / projectpartners / leveranciers

Het programma

De duur van het programma is 5 dagen, met 1 tot 3 weken tijd tussen de verschillende dagen. In deze periode worden door de deelnemers huiswerkopdrachten uitgevoerd. Deze nemen gemiddeld 1 dag in beslag, bij elke deelnemer.

De huiswerkopdrachten hebben één doel; de kostprijs structureel verlagen en de kwaliteit te verbeteren. Hierdoor verdiend u deze investering al tijdens deze periode terug!

In overleg is ook een middag / avond sessie in te zetten.
Hans de Waay
06-22668148 of hans@dewaay.nl